Shincheonji ve Corona

Konu çok güncel olduğu için, yazmadan geçemedim..

Shincheonji

Shincheonji ve Güney Kore'deki Corona Durumu 

Güney Kore'de ilk corona vakası görüldüğünde tarihler 20 Ocak'ı gösteriyordu. Hasta olan kişi Koreli değil, Vuhan’dan gelen bir Çinli’ydi.1 ay boyunca Koreli uzmanlar binlerce hasta şüphelisi belirlemiş ancak sadece 30’u pozitif sonuç almıştı. O zamana kadar Güney Kore'de Bulunan hiç kimse bu virüsün yayılmasıyla alakalı gözlerini Shincheonji'ye çevirmemişti. Ta ki dünyaca tanınan 31. vakaya kadar. 

31. Vaka

Shincheonji Kilisesi'nin Degu'daki tapınağında ibadetlere katılan bir kadının Covid-19 virüsüne sahip olduğu fark edildi. Bu kadın ülke genelinde süper yayıcı olarak kabul edildi: çünkü şehirler arası yolculuk yapmıştı, binleri geçen bir salonda kendi inancına bağlı olarak ibadet etmişti ve düğünlere katılmıştı. Böylece corona sürecini gayet güzel yöneten Güney Kore halkında binlerce hasta ortaya çıktı. Şu an, durum tekrar kontrol altına alınsa da Güney Kore hükümeti ve halkı, 31. vakayı unutmadı. 

Güney Kore Medyası, 31. Vaka, Shincheonji

 Ülkede korkulan bir hastalığı birden yayan 31. vaka olayı patlak verince, tüm gözler ülke kiliseleri ve kurumları tarafından pek de sevilmeyen Shincheonji'ye çevrildi. Bu olaylı vaka ve Shincheonji hakkında birçok haber yapıldı. Kadının inancı yüzünden corona testi yaptırmadığını, bilinçli olarak tüm ülkeye yaydığı, tedavi edildiği hastenede kendisinden sorumlu olan hemşireye saldırdığı, Shincheonji'nin her türlü tedaviyi reddetmesi konusunda kadına baskı uyguladığı gibi gibi..

Seul Belediyesi Shincheonji Lideri Lee Manhee'yi
Adam Öldürme Suçuyla İhbar Etti


Bunlar küçük bir dedikodu ya da insanların bir suçlu bularak vicdanlarını rahatlatmak için yaptığı küçük ''ayrımcılık'' olarak görünse de aslında durum böyle değil. Kore medyası bu haberlerle haftalarca çalkalandı. Hatta öyle ki Shincehonji lideri Lee Man-Hee hakkında birçok soruşturma açılması istendi. 
   
Shincheonji Lideri Lee Man Hee, özür dilerken

''Tarikat Lideri Özür Diledi''    

Bu başlıkla birçok dilde haber olan kişi ise Shincheonji lideri Lee Man Hee idi. Tüm bu yaşananların ve o zamanda corona virüse sahip insanların %60'ının Shincheonji üyesi olması üzerine, 88 yaşındaki Shincheonji'nin lideri Lee Manhee tüm medyanın önünde iki kez diz çökerek özür diledi. Konuşmasında ise ''İstemeden de olsa virüs birçok insana bulaştı. Elimizden gelen her şeyi yaptık ancak yayılmasını engelleyemedik.'' dedi.

Ancak tüm bu olaylara rağmen, Güney Kore'de ve dünya üzerinde bu olaya tanıklık eden birçok kişi, bu virüsle Shincheonji'nin bağlantısının cadı avı olmaktan başka bir şey olmadığını, hükümetin politikaları sonucu Shincheonji'nin günah keçisi ilan edildiğini, yapılan tüm yalan haberlerin ne kadar saçma olduğunu biliyordu. 




Güney Kore, Shincheonji ve Covid-19 Virüsü Resmi Rapor


Güney Kore yetkilileri tarafından COVID-19 virüsünün kontrolünü inceleyen Avrupalı bir grup bilim insanı, insan hakları aktivisti, bir avukat ve bir gazeteci tarafından 30 sayfalık bir rapor yayımlandı.

2020’nin Şubat ayında, Güney Kore medyası, Shincheonji Kilisesi’nin Covid-19 virüsü yayılımının hızlanmasında rol oynadığı iddialarıyla tam bir kargaşadaydı.
Rapor, ulusal ve uluslararası haberlerle beraber aynı zamanda konu üzerinde politik ve dini nedenlerden dolayı yaşanan sosyal paniği analiz ediyor. Birçok sahte haber hiçbir şekilde doğruluğu kontrol edilmeden ve karşılaştırılma yapılmadan yabancı medya kaynakları tarafından basitçe kopyala yapıştır yapılarak Güney Kore gündemine yayılmış bulundu.

Raporun yazarları yaklaşık 20 yanlı ve yanlış olan söylentileri, bunlarla beraber gerçekleri de ortaya çıkardı. İşte Güney Kore’de Shincheonji Kilisesi ve COVID-19 hakkında çürütülen söylentilerden birkaçı:

Uydurma: Shincheonji dini inanışlara ters düşen bir harekettir ve bu harekete karşı gelinmelidir.
Gerçek: Rapor yazarları herhangi bir dinlerarası çatışmada rol oynamıyorlar. Herhangi bir dinin kurallarını ya da esaslarını göz önünde bulundurmuyorlar ya da savunmuyorlar. Aynı şekilde kendilerinin belirli bir din ya da teolojik görüşü yok. Farklı Protestanlık öğretişleri ve İncil öğretişleri veya İslam, Budizm, Hinduizm öğretişleri ve diğer dini inanışlardan yana taraf tutmuyorlar.

Uydurma: Shincheonji üyelerine herhangi bir sağlık tedavisi almamayı ve tedaviyi reddetmeyi öğretmesinden dolayı suçludur.
Gerçek: Tıpkı milyonlarca Hristiyanlık öğretişi gibi Shincheonji de bütün insanların ilk günah yüzünden ölümü, acıyı ve çeşitli hastalıkları yaşadığına inanıyor. Shincheonji ibadet ve dua etmenin yararı olabileceğini savunduğu gibi herhangi bir tıbbi tedavinin yerini tutamayacağını öğretiyor ve doktorlardan yardım alınması gerektiğini öneriyor. Covid-19 salgınına karşılık kilisenin üyelerine mesajı, sağlık görevlilerinin ve siyasi yetkililerinin talimatlarına uymalarıydı.

Uydurma: Dini törenlerde yerde birbirinin yanına oturmak hijyenik değil ve bakteri ve virüslerin yayılmasına yardımcı bir etkendir.
Gerçek: Shincheonji dini törenlerinde üyelerinin sandalye veya sıralara oturmak yerine yere oturması, ayrıcalıkla hijyenik olmadığının göstergesi değildir. Hatta birçok dinde, Camii veya Budist ibadet yerlerinde bu tür bir uygulanış yaygındır.

Uydurma: Güney Kore’de Covid-19 virüsü tanısıyla 31. hasta olarak bilinen kadın Daegu’daki Shincheonji topluluğuna üyedir. Bu kadın dini inanışından ötürü 2 kez test olmayı reddetmiş, dolayısı ile kendi kilisesinde ve dışarıda insanlara virüsü yaymıştır. Aynı zamanda iddialara göre hastane hemşiresine saldırmıştır.
Gerçek: 7 Şubat 2020’de, söz konusu kişi geçirdiği hafif bir araba kazası sonucu Saeronan Kore Tıp Hastanesi’ne alınmıştır. Orada, hastenedeki açık bir pencere nedeniyle soğuk algınlığı kapmıştır. Kimsenin ona korona virüsünün olası bir tehlike olabileceğini ya da kontrol için bir test önermediğini vurguluyor. Ancak ertesi hafta, semptomları kötüleştikten sonra akciğer iltihabı teşhisi konulmasıyla beraber Covid-19 testi yapılmıştır. Hastanede karantina altına alındığı zaman bağırıp çığlık attığı ve hemşireye şiddet uyguladığı suçlamaları hem kendisi hem de hemşire tarafından yalanlanmıştır.


Peki, tüm bunlar neden yaşandı?

Güney Kore’deki milletvekili seçimleri 15 Nisan 2020’ye planlanmıştı. Bu nedenle politikacılar, oy verenler için bir çatışma içine girdiler. Hükümet ve koalisyon üyeleri, bu sağlık krizi durumunu kötü idare ettikleri konusunda karşıt adayların muhalefet olmasını engellemek için kolay bir yol buldu: popüler olmayan bir hareketi günah keçisi yapıp medya aracılığıyla kendi pozisyonlarını güçlendirmek.


Durum böyleyken birçok Shincheonji'li sırf o kiliseye ait oldukları için çevrelerinden baskı gördüler. Virüsü yayan kişi olmakla, virüslü olmakla suçlandılar. 

Ve çok gariptir ki tüm bu yaşananlar 2020 yılı Güney Kore'sinde yaşandı... 

Ancak yine de, içinde hiçbir Shincheonji'linin bulunmadığı ve Shincheonji'nin doğrudan veya dolaylı yoldan desteklemediği bir kuruluş böyle bir rapor yayımladı. Bunun dikkate değer olduğuna inanıyor, gerçek olanla beraber olmanızı diliyorum. 


Paylaşılan Resmi Rapor: https://hrwf.eu/wp-content/uploads/2020/03/Shincheonji-and-Coronavirus-in-South-Korea.pdf

Yorumlar

  1. Vaaay gerçekten insanlar tuhaf neler yazıyorlar özünde neler çıkıyor. Teşekkürler benim aklımda daha net oldu. 👍

    YanıtlaSil
  2. Sevilmeyen kişi veya kurumlara her zaman böyle iftiralar atarlar zaten. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? İnsanoğlu bir türlü adil olmayı beceremiyor malesef.

      Sil
  3. Her yerde olduğu gibi politikacılar işlerine gelen her türlü malzemeyi kullanıyor. İnsanlarda internette her okudukları şeylere inandıkları için yanlış haberleri yayıyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, dünyanın her yerinde durum böyle. Ekonomisi, teknoloji, eğitimi gelişmiş olsun değişmiyor. Dünyanın düzeni böyle her yerde

      Sil
  4. Devletin önlem almayıp suçu bir gruba atması gerçekten çok adice, bu virüs camide yayılsaydı suçlular müslümanlar mı olacaktı? 🤦🏻‍♂️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylemişsiniz. Ki bunun örneği İran'da gördük aslında. İlk başlarda pek önlem almayıp toplu namazlar kılmışlardı. Ama aklı başında olan kimse müslümanlık yüzünden demedi.

      Sil
  5. çok doğru bilgi teşekkür ederim yanlış anladım şu ana kadar

    YanıtlaSil
  6. Garip bir olay gercekten, ilk defa böyle küresel çapta bir olay için bir ibadet yerinin suçlandigini görüyorum. Adamı televizyondaki haberdede görmüştüm sanırım bu zamana kadar insanlardan özür dileyen birtek o oldu. Gercekten dünyadaki bazi liderler elini tasin altina sokmayi birak, kendilerini göstermiyorlar bile, ayrica belediyenin dava acmasi nedir ya😂 başka kurum mu kalmadi dava açacak dexirtiyor insana

    YanıtlaSil
  7. Valla tebrik ediyorum Türkiye'de tarikattan geçilmiyor ve gizli kapalı işler dönüyor sürekli. Açık açık özür dilemiş helal olsun, bizim dincilerden böyle kapanıp özür dileyecek zor bulursun.

    YanıtlaSil
  8. İnternette dolaştığım sitelerden mantıklı bir haber bulabildim sonunda çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. İlk defa bir liderin böyle bir hareket yaptığına şahit oldum. Helal olsun. Biraz düşününce neden yaptığını insan anlayabiliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haberi görünce ben de şaşırdım. Kim böyle bir davranışı sergileyebilir, kimse burnundan kıl aldırmazken hem de.

      Sil
  10. Anlamak çok zor nasıl böyle iftiralar atabiliyorlar.

    YanıtlaSil
  11. Herkes kendini daha üstün göstermek birşeyler kazanmak için birilerini kullanması gerekiyor.coronadan bir fırsat bulup iftira atıyorlar üzücü durum :(

    YanıtlaSil
  12. Bir şirkette bir hata olsa, Türkiye'de yönetici istifade etmez. Özür dilemez. Japon olsa yapar. Sorumluluğu üzerine alır. Bir liderin özür dilemesine pek alışık değiliz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede mantıklı bir yaklaşım...

      Sil
    2. Özür dilemesi, olayların seyrinde nasıl bir etki yarattı?

      Sil
    3. Özür dilemesi olayın seyrini değiştirmese de, aslında suçlu olmadığı bir durumda yine de sorumluluk alıp özür dilemesi aslında olaya nasıl yaklaştığını gösterdi. Tüm Kore halkı ve hatta yalan haberleri okuyan çoğu kişi onu ve Shincheonji'yi suçlarken, gerçekten hiçbir suçu olmadan bu iddialara arkasını dönebilirdi, ancak 88 yaşında bir adam insanların önünde yere eğilerek iki kez özür diledi. Kusura bakmayın ama herhangi bir yerde görebileceğimiz bir onur değil bu. Gerçekten suçsuz olmayı geçtim, bu dünyada kim gerçekten suçluyken özür diliyor ki?

      Sil
  13. Suçu olmadığı halde yine de özür dilemesi gerçekten çok güzel bir örnek herkes için

    YanıtlaSil
  14. Cennet kültürünü yaymaya çalışan ve gittiği yere barışı getirmeye çalışan birinden daha azını beklemezdim. Gerçekten Bravo !!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Shincheonji Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi!